HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Gezond keukengerei: Pannen

Geplaatst op 19/08/2017 door eetpaleo

Hoewel het gebruik van een pan op zich natuurlijk helemaal niet zo Paleo is (waarschijnlijk kwamen ze toen niet veel verder dan een vuurtje en een spit), is het behoorlijk veilig om te zeggen dat we nu vrijwel niet meer zonder pannen kunnen. Hoe bak je anders een biefstukje aan, roerbak je wat groenten, grill je sateetjes en maak je de lekkerste sausjes? Dat soort dingen zijn toch wat lastig wanneer je alleen een oven zou hebben. Zonder pannen zouden mijn blog of mijn kookboek waarschijnlijk niet eens bestaan!

Toen mijn vriend en ik samen gingen wonen hebben we onze keuken uit moeten breiden met een grote, hoge kast (eigenlijk een garderobekast) om er al mijn pannen, apparaten en andere kookspullen in kwijt te kunnen. 

Want ik zorg er graag goed voor, die spullen van mij. En dan vooral voor mijn pannen. Elke pan heeft een eigen ‘gebruiksaanwijzing’. De ene pan moet iets langer op het vuur staan voor ik er eten in doe dan de andere, en na afloop worden ze met liefde schoon gepoetst, geschraapt en geschrobd. Liefst zonder afwasmiddel (dat beschadigt de laag die erop zit) en ze gaan natuurlijk al helemaal niet in de vaatwasser. De gietijzeren pannen wrijf ik na het schoonmaken in met kokosolie zodat ze niet gaan roesten in de kast.

Dat klinkt misschien als veel werk, maar het valt reuze mee. Als ik investeer in een echt goede pan die een leven lang mee kan gaan en bij elk gebruik alleen maar fijner wordt om mee te werken, dan zorg ik daar graag goed voor.

Voor mij dus niet elke 2 maanden een nieuwe antiaanbakpan met thermospot die zo lichtgewicht is dat wanneer je een pannenkoek zou willen draaien, je de pan mee de lucht in gooit, of die al krom trekt als je hem naar het fornuis laat kijken. Niet alleen omdat zulke pannen dus echt niet fijn zijn om mee te koken, maar ook omdat er bij elk gebruik wat gif vrijkomt in de vorm van PFOA en PTFE wat je eten in trekt. (krijg je er gratis bij!) Een behoorlijke belasting voor je lichaam en in het ergste geval zelfs kankerverwekkend.

Lees verder op EetPaleo.nl!