HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

De voordelen van alleen kunnen zijn

Geplaatst op 06/08/2019 door fitnl

Mensen zijn sociale wezens. We helpen elkaar om te overleven én om ons gelukkig te voelen. Vandaar dat we graag gezelschap zoeken. Maar geregeld alleen zijn biedt ook verschillende voordelen, namelijk:

  • Alleen zijn biedt de ruimte om ervaringen te verwerken [2].
  • Je hebt de tijd om je eigen mening te vormen, omdat je minder beïnvloed wordt door de mening van anderen [2].
  • Af en toe alleen zijn helpt waarschijnlijk om je beter te verplaatsen in een ander [3]. Een verklaring hiervoor is dat je daardoor beter onderscheid leert te maken tussen je eigen emoties en die van anderen.

Wat is een gezonde balans?

Af en toe alleen willen zijn is niet erg, maar je kunt er ook te ver in doorslaan. Het belangrijkste is dat je geen sociale situaties uit de weg gaat, terwijl je diep van binnen weet dat het goed voor je is om onder de mensen te zijn.

Jezelf afsluiten van sociaal contact kan leiden tot een negatieve spiraal, waarbij je steeds meer sociale situaties gaat vermijden. Je kunt daardoor bijvoorbeeld onvoldoende je gevoelens en ervaringen delen en kunt blijven hangen in negatieve gedachtes.

Het is raadzaam om iets aan je situatie te veranderen als je te veel last hebt van eenzaamheid. In dit artikel geven we je een aantal handige tips.

Lees verder op www.fit.nl