HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Nieuw onderzoek: Mensen met overgewicht eten waarschijnlijk niet minder van kleine borden

Geplaatst op 05/08/2019 door fitnl


Aanleiding onderzoek

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat we een portie vaak overschatten als het op een klein bord wordt geserveerd. Het tegenovergestelde gebeurt wanneer je een portie op een groot bord ziet; deze onderschat je vaak waardoor overeten op de loer ligt [2-4]. Dit zorgt ervoor dat je bij het eten van een klein bord sneller vol zit. Deze vertekende waarneming wordt ook wel het plate size effect genoemd.

De vraag is natuurlijk: ga je ook echt minder eten van een klein bord? Uit eerder onderzoek, waaronder een meta-analyse, blijkt dat de er geen eenduidige resultaten zijn over dit onderwerp. Sommige onderzoeken laten een positief verband zien terwijl andere onderzoeken niet laten zien dat mensen minder gaan eten van kleine borden [5].

Een mogelijke verklaring voor deze tegenstrijdige resultaten is dat niet iedereen even vatbaar is voor dit plate size effect.

Voor de onderzoekers uit Nieuw-Zeeland was dit een goede aanleiding om het plate size effect verder te onderzoeken.

Lees verder op www.fit.nl