HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Onderzoek: stofwisseling wordt niet trager tot je 60 bent

Geplaatst op 23/08/2021 door fitnl

Klopt het dat je metabolisme langzamer wordt als je leeftijd stijgt? Vaak lees je dit op internet of hoor je dit in je kennissenkring, maar hoe zit dit precies? Onderzoekers doken in de materie en kwamen met een verrassende uitkomst.

Hoe is dit onderzocht?

Deze studie keek naar het dagelijkse energiegebruik, gewicht, vetvrije massa en metabolisme over de levensjaren heen, en gebruikte daarvoor een grote en gevarieerde database van 6421 deelnemers (64% vrouw) tussen de 0 en 95 jaar oud uit 29 verschillende landen [1]. Hierbij werd het energiegebruik gemeten door een tweevoudig gemerkt watermethode waarbij je heel nauwkeurige de energie-uitgave in kaart kunt brengen. Hierbij corrigeerden de onderzoekers voor de hoeveelheid vetvrije massa. Dit omdat de hoeveelheid spiermassa een belangrijke factor is voor energiegebruik. Door hiervoor te corrigeren is het mogelijk om te bereken of het metabolisme daadwerkelijk anders is bij verschillende leeftijden. Verder is het sterke aan dit grote onderzoek dat het niet alleen het uitging van een meting van basaalmetabolisme zoals bij voorgaand onderzoek, maar vooral keek naar het totale energiegebruik.

Lees verder op www.fit.nl