HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Hoeveel water of vocht moet ik drinken per dag?

Geplaatst op 22/08/2022 door fitnl

Schokkend nieuws! Ruim een derde van de Nederlanders haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht niet. Ondanks dat 96% de richtlijn kent van 1,5 liter per dag, vergeten veel mensen voldoende te drinken. Hoeveel water drink jij per dag? Haal jij de richtlijn? 

Een nipte meerderheid (53%) is zich ervan bewust dat hun vochtinname te laag is en is voornemens meer water te drinken. De belangrijkste reden is voor veel mensen de gezondheid [1][2]. Waarom is het zo belangrijk om 1,5-2 liter vocht per dag te drinken? En hoeveel water heb je als sporter extra nodig op een dag waarop je je flink in het zweet werkt?

Functies van water

Water is de voornaamste bouwstof van het menselijke lichaam; dat bestaat maar liefst voor 55-60% (vrouwen versus mannen) uit water. In de cellen bevindt zich water in de eiwitstructuren. Dit noemen we ook wel het ‘intracellulaire vocht’ en dit is in totaal ongeveer 20 liter. Het extracellulaire vocht is het water in de bloedvaten en tussen de cellen. Maar water is meer dan alleen een bouwstof. Het is ook een belangrijk onderdeel van de spijsverteringssappen en het helpt de lichaamstemperatuur op het juiste niveau te houden. Ook dient het als transportmiddel van voedingsstoffen, afvalstoffen, elektrolyten en plasma-eiwitten. Mensen kunnen niet langer dan een paar dagen zonder water. Het lichaam waarschuwt gelukkig snel voor tekorten van vocht, vaak met behulp van een dorstgevoel zodat iemand gaat drinken [3][4].

Lees verder op www.fit.nl