HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Is spierschade noodzakelijk voor spiergroei?

Geplaatst op 21/08/2022 door fitnl

Er wordt vaak geclaimd dat een goede training gevolgd moet worden door spierpijn. Hoe erger hoe beter. Maar houdt deze theorie nog wel stand? Heb je alles uit je training gehaald als je de dagen erna amper kunt bewegen?

Wat bepaalt spiergroei?

In 2010 kwam vooraanstaand onderzoeker Brad Schoenfeld met de theorie dat spiergroei waarschijnlijk bepaald wordt door drie factoren, namelijk:

  • Spanning van het gewicht op je spieren en pezen, de rek en samenspanning.
  • Metabole stress: stoffen die je lichaam afgeeft als gevolg van een zware of veelvuldige samentrekking. Zie dit als een soort afvalstoffen die spiergroei stimuleren.
  • Spierschade aan de spier: schade als gevolg van de rek en samentrekking van de spier. Training zorgt voor schade aan de spiercellen en banden, die het lichaam moet herstellen en versterken voor de volgende inspanning plaats kan vinden.

De afgelopen jaren duiken steeds meer onderzoekers op dit onderwerp en zij vragen zich af in welke mate en in hoeverre de drie bovenstaande factoren de spiermassa beïnvloeden. De grootste twijfels bestaan momenteel over het directe nut van spierschade.

Lees verder op www.fit.nl