HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Orzosalade met gebakken honing-feta

Geplaatst op 06/08/2022 door beaufood

Orzosalade – als er één gerecht goed op je dit-moet-ik-deze-zomer-proeven-lijstje past, dan is het deze wel. Hij is fris, heeft een goede bite, ligt niet te zwaar op de maag, is goed vooraf klaar te maken en bevat allemaal lekkere kruiden die je – met een beetje fantasie – naar Zuid-Europa brengen. Deze orzosalade is namelijk goed gevuld met geroosterde cherrytomaatjes, Griekse Kalamata olijven, verse basilicum, peterselie en nog een aantal fijne smaakmakers. Bovenop de salade serveerde ik gebakken honing-feta. Voor het bakken bestreek ik de feta met honing en chilipoeder voor een beetje pit. Vervolgens wentelde ik de zoute kaas door wat bloem, zodat het een heerlijk krokant en goudbruingebakken korstje kreeg. Doe je dat een beetje voorzichtig, dan blijft het stuk netjes intact. Feta is één van de weinige kazen die je erg goed kan bakken – en dat moet je dus ook zeker eens doen! Dit is zó lekker. 

Orzo: rijst of pasta?

Ja, dat is een goeie vraag. Orzo heeft de looks van rijst, met z’n langwerpige korrels. Maar het is toch écht, hartstikke onbetwistbaar, pasta. Die korrels zijn namelijk gemaakt van durum tarwe, waar veel pastasoorten van worden gemaakt. Deze – in Nederland nog niet zo bekende – pastasoort wordt vooral veel gegeten in Griekenland en Italië. In Griekenland staat het op de kaart als ‘kritharáki’, in Italië noemen ze het heel wisselend ‘orzo’, ‘riso’ of ‘risoni’. En risotto dan? – ik hoorde het je al denken. Nope, risotto is écht een rijstsoort. Maar je kunt risotto en orzo wel heel goed door elkaar vervangen. Orzo neemt vocht en smaken, net als risotto, heel goed op en is dus heel geschikt voor een smeuïg gerecht. In de salade die ik maakte, kookte ik de orzo overigens nét lang genoeg zodat de korrels hun bite behouden. Wel zo lekker in een pastasalade – want dat is het uiteindelijk toch écht!

Lees verder op www.beaufood.nl