HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Wat werkt het beste om af te vallen? Sporten of minder eten?

Geplaatst op 08/08/2022 door fitnl

Maar liefst de helft van de Nederlands heeft overgewicht [1]. Het is dan ook niet gek dat we allemaal op zoek zijn naar dé manier om (liefst snel) wat kilo’s lichter te worden. Dit kan enerzijds door meer te bewegen (meer calorieën te verbranden), door minder te eten (minder energie binnen te krijgen) of een combinatie van beide.

Maar wat werkt nou beter om vet te verliezen? Meer bewegen of minder eten?

Onderzoek naar afvallen, beweging en voeding

De basis om af te vallen is een tekort in energie te creëren. Maar maakt het dan uit op welke manier je dit doet? Er is veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Wat blijkt: als er een even groot tekort ontstaat, maakt het niet uit waardoor dit komt. Of je nu 500 kilocalorieën meer verbrandt door meer te bewegen of 500 kilocalorieën minder binnen krijgt door anders te eten: de gewichtsafname is gelijk [2][3]. Het gaat er dus niet om hoe je een energietekort creëert, als je het maar doet.

Compliance

En dan kom ik op het volgende punt: compliance. Ook wel bekend als therapietrouw; dus de adviezen opvolgen. Wat blijkt uit onderzoek: een combinatie van zowel letten op je voeding als meer bewegen zorgt niet alleen voor de beste resultaten – de adviezen worden ook beter opgevolgd als er op beide speerpunten gefocust wordt. Dus én meer bewegen én op je voeding letten. Niet alleen creëer je zo sneller een groter energietekort, het blijkt dat de voedings- en trainingsadviezen hierbij beter worden volgehouden en uitgevoerd. Kortom: een beter resultaat [4].

Lees verder op www.fit.nl