HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Testosteron

Geplaatst op 29/08/2023 door fitnl

Testosteron is het belangrijkste androgeen (mannelijke geslachtshormoon). Testosteronwaardes in het bloed schommelen door je leven heen. Ze zijn voor de puberteit laag en stijgen tijdens de puberteit. Na het 30e levensjaar nemen de testosteronwaardes langzaam af. Vrouwen hebben veel minder testosteron dan mannen.

Waar wordt testosteron gemaakt?

Het lichaam maakt testosteron in de bijnieren en de teelballen (ongeveer 7 mg/dag). Vrouwen produceren testosteron aan in veel kleinere hoeveelheden. Dit gebeurt in de eierstokken en de bijnieren (ongeveer 1-2 mg per dag).

testosteron-aanmaak

Verschillende soorten testosteron

Waarden van het totaal testosteron vertellen misschien niet het hele verhaal van hoe testosteron in het lichaam functioneert. Je totale testosteron wordt onderverdeeld in drie categorieën [7]:

  • Vastgebonden testosteron: Ongeveer 60 tot 80% van het totale testosteron in het lichaam is strak gebonden aan het Sex Hormone-Binding Globulin (SHBG), een transporteiwit. Dit gebonden testosteron is niet direct beschikbaar voor weefsels en cellen en wordt beschouwd als minder biologisch actief.

Lees verder op www.fit.nl