HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Wanneer moet je deloaden als krachtsporter?

Geplaatst op 21/08/2023 door fitnl

Maak je progressie met krachtsport en maak je dat je lichaam vermoeid begint te raken? Wanneer is het nu tijd voor een rust-, deload- of een zogeheten pivotweek? In dit artikel lees jij wanneer het handig is om een stapje terug te nemen om daarna weer twee stappen vooruit te kunnen zetten.

Soms moet je even een stapje terug doen

Als je altijd maar door blijft trainen zul je op een gegeven moment op een plateau belanden en geen vooruitgang meer boeken. Te snel te veel te willen vergroot dan weer de kans op overbelasting. Je kunt niet elke week 2,5 gram op je bench press erbij gooien. Op een gegeven moment raak je een plateau. Zoals je ziet in de onderstaande afbeelding gaat progressie niet altijd in een rechte lijn, zoals je misschien in je wilde dromen zou willen. Een realistischer plaatje is één stap achteruit en twee stappen vooruit.

trainingsprogressie-en-afnemende-meeropbrengst

Ben jij iemand die elke week een stapje meer doet? Elke keer sterker wil worden? Dan is het handig om regelmatig te deloaden.

Een deload is een periode van bijvoorbeeld een week waarin het volume en de intensiteit van de training lager ligt dan in een gemiddelde trainingsweek. Een deload kan gericht zijn op het hele lichaam of op enkele spiergroepen.

Lees verder op www.fit.nl