HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Vermoeidheid tijdens sporten

Geplaatst op 23/09/2016 door eatrunlove

Vorige week plaatste ik een foto op Instagram met daarbij het onderschrift dat het me ineens niet meer lukt om een serie Double Unders te doen terwijl ik ze goed onder de knie had. Hoe dan? Manon merkte op: “neural fatigue?”. Neural fatigue? Nooit van gehoord, daar moest ik dus in duiken.

Twee soorten vermoeidheid

Bij het sporten kunnen twee soorten vermoeidheid optreden: perifere of centrale vermoeidheid. Perifere vermoeidheid is uitputting van de spieren; als gevolg van een (maximale) inspanning neemt de kracht die de spieren kunnen leveren af. Deze vermoeidheid sluit ook aan bij het artikel van afgelopen dinsdag waarin ik schrijf over de anaerobe drempel. Als je deze voorbij gaat, raak je snel vermoeid en buiten adem. Dit is een vorm van perifere vermoeidheid.

Bij centrale vermoeidheid bevindt de beperking zich in de aansturing van de spieren vanuit het centrale zenuwstelsel en het brein. Spieren worden via het ruggenmerg aangestuurd vanuit de hersenen. Wanneer er in dit systeem een fout optreedt kan er bij stimulatie geen contractiekoppeling plaats vinden. Er worden te weinig signalen naar de spieren gestuurd, waardoor het aanspannen van de spieren minder wordt en centrale vermoeidheid optreedt.

Lees verder op www.eatrunlove.nl