HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Een plantaardig eetpatroon verlaagt mogelijk risico op hart- en vaatziekten

Geplaatst op 15/09/2020 door fitnl

Verschillende factoren kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Trimethylamine N-Oxide (TMAO) is een voorbeeld van een factor die we in de gaten moeten houden. Het lijkt er namelijk op dat er een verband is tussen hogere hoeveelheden TMAO in het bloed en het risico op cardiovasculaire ziekten. Maar wat is TMAO en hoe verlagen we de hoeveelheid in ons bloed?

Hart- en vaatziekten

Er wordt steeds meer onderzoek naar TMAO en het risico op hart- en vaatziekten gedaan. Twee recente systematische reviews en meta-analyseslaten een significant hoger risico zien op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden wanneer men veel TMAO in het bloed heeft [1,2]. Een ander onderzoek laat zien dat mensen met een verhoogde hoeveelheid TMAO in het bloed 60% meer kans hebben op het krijgen van een hartaanval [3].

Op dit moment kunnen onderzoekers nog niet aangeven of TMAO een risicofactor is voor hart- en vaatziekten, of dat er slechts een verband is tussen verhoogde waarden van TMAO en het risico op deze aandoeningen. Ook is het nog niet duidelijk hoe TMAO het risico op hart- en vaatziekten beïnvloedt – maar het lijkt erop dat TMAO het cholesteroltransport verstoort [4].

Lees verder op www.fit.nl