HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Hoe vaak moet ik trainen voor meer spierkracht en spiermassa?

Geplaatst op 18/09/2021 door fitnl

Hoe vaak moet je trainen voor optimaal resultaat? Welke trainingsfrequentie is de sweet spot voor spiergroei? Is meer beter en wanneer is het te veel? In dit artikel lees je alles over de juiste trainingsfrequentie voor krachtsport en spieropbouw.

Hoe is dit artikel opgebouwd? Hieronder vind je eerst een aantal praktische tips en afsluitend een overzicht van de laatste wetenschappelijke inzichten over trainingsfrequentie.

Eerst de definitie

De trainingsfrequentie geeft aan hoe vaak je een bepaalde spiergroep traint. Dus niet hoe vaak je in totaal traint, maar hoe vaak per week je een spiergroep zoals de biceps of triceps aanspreekt met een oefening.

Zoals je kunt zien in de onderstaande afbeelding train je bij het schema van 4 keer per week 2 keer het onderlichaam. Maar bij 6 keer per week is het mogelijk dat je de beenspieren zowel traint op maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag. Dit is mogelijk omdat push-bewegingen (zoals de leg press) ook in de training van dinsdag kunnen worden opgenomen. Door je beentrainingen op te splitsen in trainingen met louter push-bewegingen en louter pull-bewegingen, kun je op twee achtereenvolgende dagen een beentraining doen, mits je dit op de juiste manier doseert. Hoe je dit doet, leg ik verderop in het artikel uit.

Lees verder op www.fit.nl