HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Interessant onderzoek: Snackgedrag wordt voornamelijk gedreven door gewoontes

Geplaatst op 07/09/2021 door fitnl

Je hebt je voorgenomen om ‘s avonds geen chocola meer te eten. Maar na een paar dagen heb je toch weer een halve reep op.

Hoe kan dit toch? Onderzoek laat zien dat snackgedrag vaak gewoontes zijn, dus gedrag dat je vertoont zonder dat je het echt door hebt. Hoe zit dit? En wat kun je hier tegen doen?

Gedrag is vaak niet het resultaat van bewust denken, doelen en plannen

Veel klanten die bij ons aankloppen voor coaching gaan ervan uit dat ze bewust hun gedrag kunnen sturen. We horen regelmatig uitspraken als: “Ik heb niet voldoende wilskracht om ‘s avonds die snacks te weerstaan”. Maar klopt dit wel?

Zijn we ons écht de hele dag bewust van wat we eten en doen? 

Nee, waarschijnlijk niet. Een interessant onderzoek laat namelijk zien dat hoe sterk een snackgewoonte is, de beste voorspeller was voor snackgedrag [1]. Met andere woorden: als respondenten in de vragenlijst aangaven dat snacken een sterke gewoonte was, dan had de motivatie om gezonder te eten nauwelijks tot geen effect om minder te snoepen.

Lees verder op www.fit.nl