HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mama's

Onregelmatige menstruatie pubertijd: Hoe komt dit?

Geplaatst op 09/09/2021 door love2bemama

De meeste meisjes worden zo tussen hun 10de en 15de jaar voor het allereerst ongesteld. Dit betekent, kort gezegd, dat er voor het eerst een eicel is gerijpt. Het meisje in vruchtbaar en kan ook zwanger raken. Ook krijgt ze haar eerste menstruatie. In het begin van de pubertijd kan de menstruatie nog onregelmatig verlopen. In dit artikel leggen we uit hoe dit komt.

Onregelmatige menstruatie pubertijd

Er gebeurt veel in het lichaam van een meisje alvorens ze voor het eerst ongesteld wordt. Dit heeft te maken met de hormonen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de eicel kan rijpen, er een eisprong plaatsvindt en het op gang laten komen van de eerste ongesteldheid. In het begin is het lichaam nog niet gewend aan de hormonen. De menstruatie kan dan ook onregelmatig optreden. Soms blijft de ongesteldheid zelfs enkele maanden weg. 

Wanneer is de eerste menstruatie

Hoewel je nooit exact weet wanneer je dochter voor het eerst ongesteld gaat worden, zijn er wel bepaalde indicaties die aangeven dat het weleens snel kan gebeuren. Zo krijgt je puberdochter ineens borsten, schaam-, en okselhaar.

Lees verder op www.love2bemama.com