HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Verbrand je meer vet door te trainen op een nuchtere maag?

Geplaatst op 26/09/2022 door fitnl

Nog steeds wordt geclaimd dat sporten op een lege maag beter is. Waar komt deze gedachte vandaan? En klopt dit wel?

Afvallen door nuchter te sporten: waar komt deze claim vandaan?

In 1988 werd een onderzoek gepubliceerd waarbij gekeken werd naar het effect van een maaltijd op het energieverbruik bij inspanning. Hierbij werd het energieverbruik bekeken bij inspanning vóór een maaltijd en vlak na een maaltijd. Er bleek geen verschil in de totale hoeveelheid gebruikte energie. Wel verbrandden de deelnemers met een lege maag méér vet in vergelijking met sporters die recent hadden gegeten. De maaltijd voor het sporten zorgde niet voor een hoger energiegebruik, maar wél dat minder vet verbrand werd  [1]. De conclusie van dit onderzoek heeft veel sporters tot op heden doen beslissen om bij voorkeur op een lege maag te trainen, met de intentie maximaal vet te verbranden en af te vallen. Maar hoe compleet en recent is dit onderzoek. Is sporten op een nuchtere maag nu wel zo verstandig? En werkt deze methode echt? Hieronder vind je antwoord.

Energieverbruik

Even terug naar naar de basis: om af te vallen is het belangrijk een negatieve energiebalans te creëren. Dit kan simpel gezegd op drie manieren: door minder te eten, ofwel meer te bewegen; of natuurlijk een combinatie van beide. Trainen op zich heeft een positief effect op de energieverbranding, maar heeft het ook zin om ’s ochtends zonder ontbijt een rondje te rennen? Even terug naar de tekentafel: de fysiologie van het lichaam.

Lees verder op www.fit.nl