HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

Geplaatst op 20/09/2022 door fitnl

Op welk tijdstip kun je het beste trainen als je goede prestaties wilt neerzetten? Kun je beter een avond- of een ochtendtraining doen? Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen van beide trainingsmomenten. Op welk deel van de dag kun jij het beste trainen?

Bestaat er een verschil tussen ochtend- en avondsporters?

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er wel individuele verschillen bestaan tussen ochtend- of avondsporters, maar dit ook grotendeels trainbaar is [2]. Je wordt beter in wat je vaker doet. De welbekende wet van specificiteit en adaptatie.

Maar we weten ook uit recent onderzoek dat er mogelijk wel individuele verschillen bestaan qua aanleg (gen-expressie) [3] en een ander werking van de biologische klok, verschillen van lichaamstemperatuur over de dag en hormonale verschillen (denk aan testosteron en melatonine[16].

Een ander interessant discussiepunt is het verschil in spierfunctie. Onderzoek lijkt zowel bewijs te vinden voor een betere spierfunctie in de ochtend én avond [6]. Kortom, hier is nog niet het laatste woord over onderzocht/gezegd.

Lichaamstemperatuur als verklaring?

Binnen studies wordt de theorie naar voren gebracht dat lichaamstemperatuur mogelijk verklarend kan zijn voor het verschil in prestaties [6]. Als je opgewarmd bent, zul je een betere prestatie neerzetten. De spieren trekken sneller samen waardoor je efficiënter beweegt. Maar is dit ook zo? Het klopt zoals je kunt zien in de onderstaande figuur dat de lichaamstemperatuur van mensen in de avond hoger is dan in de ochtend [19]. Maar of dit ook echt effect heeft op sportprestaties moet nog blijken. Meer hierover verderop in het artikel.

Lees verder op www.fit.nl