HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Betere sportprestaties door exogene ketonen?

Geplaatst op 13/10/2020 door fitnl

Exogene ketonen worden steeds meer gebruikt in de topsportwereld. Ze zouden helpen bij de overgang naar ketose bij het volgen van een ketogeen dieet. Daarnaast zouden gebruikers van exogene ketonen alle zogenoemde voordelen van ketose kunnen ervaren zonder daadwerkelijk een ketogeen dieet te volgen. Maar wat doen ze precies? En werkt het ook echt? 

Wat zijn exogene ketonen?

Onze hersenen gebruiken normaal gesproken glucose als brandstof. Bij een tekort aan glucose kan het lichaam vetten omzetten in ketonlichamen, die de hersenen ook als brandstof kunnen gebruiken [1]. De ketonconcentraties in het bloed nemen vooral toe tijdens uithongering, het volgen van een ketogeen dieet of bij een langdurige inspanning [2].  In de lever worden vetten omgezet in de ketonlichamen d-beta-hydroxybutyraat (d-BHB), acetoacetaat en aceton. Ketonen die in het lichaam worden gemaakt noemen we endogene ketonen.

Exogene ketonen zijn ketonen die buiten het lichaam worden gemaakt. Klein stukje scheikunde voor de liefhebber: er zijn hier twee varianten van, ketonesters en ketonzouten. Ketonesters bevatten BHB of acetoacetaat dat veresterd is tot een ketonvoorloper. Dit zijn pure ketonen terwijl ketonzouten gebonden zijn aan een bepaald mineraal zoals natrium [3].

Lees verder op www.fit.nl