HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Column: Hoe de huidige tijdsgeest ons steeds oppervlakkiger maakt

Geplaatst op 18/10/2020 door fitnl

Soms schaam ik me voor de vervlakking en oppervlakkigheid van de huidige maatschappij. Wat denken mijn ouders van de huidige tijdsgeest, vraag ik me regelmatig af.

In de jaren 60 zetten beroemde figuren zich nog in voor ‘het algemene nut’, gedeelde waarden. Bijvoorbeeld: Bob Dylan zong over de oorlog en maatschappelijke verandering. Tegenwoordig is je Instagramtijdlijn vooral gevuld met opvallende vrouwen en mannen (ofwel ‘influencers) met weinig kleding die vaak onzinproducten verkopen. Ze claimen direct of indirect dat jij ook succesvol kan zijn en er jong en knap uit kunt zien. Meestal onder het mom van ‘inspireren’. Yeah right…

Waar komt deze obsessie met het uiterlijk en succes eigenlijk vandaan? En wat zijn de gevaren? Hoog tijd voor een beschouwing.

Succes hangt steeds meer samen met schoonheid en status

Elke tijdsperiode heeft zijn eigen verhaal waarin ons bepaalde regels en normen worden voorgehouden die vertellen hoe wij ons horen te gedragen en hoe je hoort te zijn. Zo’n verhaal is vaak niet neutraal, maar bevat een normatieve lading. Je hoort je bijvoorbeeld als man of vrouw op een bepaalde manier te gedragen. Voldoe je daar niet aan? Dan ben je raar, afwijkend of zwak.

Lees verder op www.fit.nl