HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Levend verlies, wat is het? En hoe ga je ermee om?

Geplaatst op 07/10/2021 door boostyourhealth

Rouw en verlies gaat niet altijd alleen samen met de dood of het overlijden van iemand. Het gaat juist om het rouwen over het leven zelf. Dit zorgt voor veel onbegrip, omdat niet iedereen zich hierin kan verplaatsen. Het zijn de verwachtingen en veranderingen die je doen rouwen. Zoals één van je ouders ineens dement wordt en je moet rouwen over hoe die persoon eerst was en moet accepteren wat nu is. Dit geldt ook bij kinderen die gezond geboren worden en ineens heel ziek worden, een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben. Of een dierbaar iemand krijgt een ongeluk, waardoor die persoon lichamelijk of geestelijk veranderd en niet meer dezelfde is als daarvoor. Er wordt nog weinig over geschreven, toch raakt het je onmiddellijk en kun je langdurig rouwen om blijvend verlies. Ik vertel mijn eigen ervaring en deel 3 fijne tips met jullie!

Plotseling veranderd je leven

Een half jaar voordat we de Corona epidemie in gingen, kreeg ik in het ziekenhuis te horen dat mijn dochter het 22Q11ds syndroom heeft. Toen dacht ik dat het allemaal wel meeviel en ondanks dat ik erdoor overvallen was wist ik nog niet wat dit allemaal zou kunnen betekenen. Daarna zat ons gezin in een rollercoaster en werden ziekenhuisbezoeken aan de lopende band een weektaak. Ik begon mij in te lezen en iedere keer als ik dacht dat het niet erger kon, werd het toch weer erger. Zo bleek mijn dochter verstandelijk gehandicapt, kan ze beperkt dingen opnemen in haar geheugen, is ze sociaal/emotioneel erg beperkt en kan ze moeilijk haar grenzen en emoties aangeven.

Lees verder op www.boostyourhealth.nl