HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Salade met flageolets

Geplaatst op 11/10/2021 door KokenmetKarin

Bartje bidt niet voor bruine bonen. Weet ik zelfs, ook al is hij van ver voor mijn tijd. Nou ja, niet echt natuurlijk, Bartje is een fictief Drents jongetje, beroemd geworden door de boeken van Anne de Vries maar vooral door de televisieserie uit begin jaren ’70. Ik zie het zo voor me: moeder heeft een pan bonen stukgekookt en op borden geschept, vader wil met z’n allen bidden voor het eten, maar Bartje kijkt verbijsterd naar die onappetijtelijke bruine berg op zijn bord en vertikt het. Zijn ‘Ik bid niet veur brune bonen’ is een gevleugelde uitspraak geworden, iconisch voor de kleine rebel die zich niet langer wenst te schikken in zijn lot.*

Stripboeken
Bidden voor het eten deden wij vroeger thuis ook, tot er wat mij betreft de klad in kwam. In dat hele geloof trouwens. In de kerk werden mijn broertje en ik zoet gehouden met stripboeken. Geen Donald Duck, haast ik mij hieraan toe te voegen, maar toepasselijk verantwoorde strips over Jezus. Maar het was onmiskenbaar het begin van het einde. Op een dag wilde ik echt niet meer mee naar de kerk, ze konden op hun hoofd gaan staan. Bidden voor het eten idem dito. Dus ik snap Bartje wel.

Brr, buinebonensoep
Zelf ben ik trouwens ook geen onverdeeld fan van bruine bonen. Ze zijn zo, tja, zo bruin? Saai? Degelijk? Braaf? Mijn moeder beweert bij hoog en laag dat ik als kind dol was op bruinebonensoep. Daar kan ik me helemaal niets van herinneren, en sterker nog, niks bij voorstellen. Bruine bonen in soepvorm? Brr.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl