HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Georgië: kaasbrood

Geplaatst op 29/10/2023 door KokenmetKarin

We eindigen deze zomerse reisserie-zonder-te-reizen met het kookboek Een tafel vol van Meike Krüger. Alleen behandelt dat boek niet de keuken van één land, maar van wel vijftien. Er worden vijftien compleet verschillende menu’s gegeven, van China tot Italië, van Sri Lanka tot Korea. De keuze viel uiteindelijk op Georgië, een van Meikes favorieten. Terwijl ik pen en papier tevoorschijn haal, maakt zij aan haar grote houten eettafel in hartje Amsterdam chatsjapoerie.

Dat kaasbrood is een iconische Georgische specialiteit, je eet het als lunch, als tussendoortje, als nachtelijke snack maar ook als onderdeel van de maaltijd. ‘Toen ik twintig jaar geleden in Moskou was’, vertelt ze terwijl ze bloem, eieren, yoghurt en kaas klaarzet, ‘had ik me ten doel gesteld om zoveel mogelijk keukens van de voormalige Sovjet-Unie te gaan proeven. In een kelderrestaurant met plastic druiventrossen aan het plafond at ik voor het eerst Georgisch en ik vond het verbijsterend. Grote shashliks van de barbecue met kruidenpasta’s, enorme broden erbij, salades vol granaatappel, walnoten, koriander en knoflook, en dat allemaal ver voor Ottolenghi. En super heftige wijnen.’ Ze was meteen verkocht. Terug in Nederland kocht ze een Georgisch kookboekje en dat is ze van kaft tot kaft gaan koken. Want Meike, in het dagelijks leven psychotherapeut, pakt dingen graag gedegen aan. Noem het gerust obsessief, lacht ze. Koken zorgt voor fijne afleiding in haar hoofd. Ze reist graag en vaak en gaat overal op zoek naar de lekkerste gerechten, die ze dan thuis probeert na te maken. ‘Mensen die geïnteresseerd zijn in andere culturen, zijn toch de leukste soort mensen?’ vraagt ze terwijl ze het deeg kneedt. ‘Ik ben mega geïnteresseerd, vind het altijd leuk om iets te leren.’

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl