HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

High bar squat vs. low bar squat: wat is beter?

Geplaatst op 23/10/2023 door fitnl

Wat is de beste squat? Er bestaan heel veel variaties van deze oefening. Lees hier over het verschil tussen de high bar squat en de low bar squat.

De uitvoering van de high en low bar squat verschillen. Maar hoe groot is dit verschil? En wat doet dit met je kracht en spieractivatie?

high-bar-low-bar

High bar en low bar?

Als je naar de bovenstaande afbeelding kijkt, zie je het verschil tussen een high bar (links) en een low bar (rechts). Een high bar ligt bovenop de trapezius (monnikskapspier) en de low bar ligt net bovenop de achterste schouderspieren. Zoals je kunt zien in de onderstaande afbeelding heb je te maken met verschillende gewrichten en hoeken. Waar de stang ligt heeft invloed op de beweging van de enkel, heup en je torso.

De high bar is voor de meeste sporters de gemakkelijkste positie omdat deze wat fijner en natuurlijker aanvoelt. Het verschil in hoogte van de stang is vooral interessant als je kijkt naar de uitvoering van de squat. De hoogte van de stang heeft namelijk invloed op de manier hoe je het gewicht verdeelt tijdens het squatten. Een low bar squat wordt veelal gebruikt door powerlifters. Beginners starten vaak met de high bar squat omdat dit makkelijker aanvoelt.

Lees verder op www.fit.nl