HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Irak: courgettestoof

Geplaatst op 27/10/2023 door KokenmetKarin

Ik ben nog niet binnen of ik word door Sara Shawkat meteen in de keuken aan het werk gezet in aflevering vier van mijn reislustige zomerserie. De auteur van het kookboek Noomi belandde ooit op haar zevende vanuit Bagdad via Damascus in Zwolle en de inmiddels 34-jarige Amsterdamse heeft tegenwoordig nog maar één missie: de Iraakse keuken op de kaart zetten. We hebben afgesproken in het huis van haar moeder, die nu op familiebezoek is, maar die een grote keuken heeft. Plus een grote eettafel.

Terwijl Sara de koelkast leeghaalt met alles wat ze al heeft voorbereid, kneed ik de favoriete kukkjes van haar moeder, een soort hartige ontbijtkoekjes met mozzarella erdoorheen. En een volgens Sara ‘hysterische hoeveelheid oregano’ maar dat hoort zo. ‘Je denkt toch niet dat ik van mijn moeder heb leren koken?’ reageert ze op een vraag van mij. ‘Mijn moeder heeft me lekker leren éten!’ Want in Irak wordt nu eenmaal alles teruggebracht naar het eten. Dat is het begin, de basis. ‘Ergens zijn we heel bourgondisch’, vertelt ze. ‘Als het buiten gevaarlijk en akelig is, dan hecht je heel veel waarde aan wat er binnen is. De dingen die wél kunnen, zoals eten, worden dan heel belangrijk. Irakezen weten zelfs onder de meest barre omstandigheden toch troost te vinden in lekker eten’.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl