HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Japan: poffertjes met octopus

Geplaatst op 28/10/2023 door KokenmetKarin

Voor de vijfde aflevering van mijn wereldkeuken-zomerserie heb ik geen lunch met z’n tweeën, maar met z’n drieën. Het Japanse kookboek Yoko is namelijk geschreven door twee auteurs: de Japanse Yoko Inagaki en de Nederlandse Christel van Bree. Christel kookt in Utrecht en Yoko belt via Facetime vanuit Osaka, het foodmekka van Japan. Gesneden koek, want zo communiceren ze al jaren. Via Facetime gingen ze samen in Japan naar de vismarkt en op allerlei excursies om te kijken hoe miso precies gemaakt wordt en sojasaus. Terwijl ik een kopje thee krijg in een prachtig handgemaakt kommetje (keramiek is naast koken hun andere gezamenlijke hobby) begint Christel in de keuken aan de voorbereiding voor de takoyaki die we vandaag gaan eten, octopuspoffertjes. Voor Yoko de normaalste zaak van de wereld, sterker nog, ze zegt dat ze zich een leven zonder octopus niet kan voorstellen.

‘Takoyaki zijn eigenlijk ronde bolletjes’, legt Christel uit terwijl ze inktvis in stukjes snijdt ‘Daar heb je een speciale dure pan voor nodig, maar die heeft natuurlijk niemand. En in een Hollandse poffertjespan kan het ook, dan zijn ze maar wat platter. Yoko is enorm praktisch, dit soort oplossingen vindt ze geweldig.’ Christel knipt een pak Hollandse poffertjesmix open. Dat is niet volgens het recept, maar wel lekker makkelijk. En ze doet ook meer melk in het beslag dan Yoko, want dat vindt ze smakelijker. Alleen de dashi, de Japanse bouillon die als smaakmaker overal terugkomt, maakt ze ‘net als elke gewone Japanner’ met behulp van een zakje bouillonpoeder.

Maar even terug naar het begin. Tien jaar geleden ontmoetten de twee dames elkaar via een platform om toeristen kennis te laten maken met de Japanse eetcultuur. Ze gingen samen bij Yoko thuis in Osaka koken en eten, het klikte enorm en ze raakten niet uitgekletst. Het was het begin van een bijzondere vriendschap. Christel heeft een eigen reisbureau en stuurde steeds meer toeristen langs bij Yoko thuis. Die kreeg de smaak dermate te pakken dat ze zes jaar geleden besloot om haar baan bij een elektronicafirma op te zeggen en voortaan haar beroep te maken van workshops en foodtours geven.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl