HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Kniddelen

Geplaatst op 22/10/2023 door KokenmetKarin

Voor een reisverhaal voor de krant ging ik naar Luxemburg en uiteraard was ik benieuwd naar typisch lokale gerechten. Judd mat Gaardebounen, zegt iedereen aan wie ik het vraag. Ik ga ervoor naar specialiteitenrestaurant Um Dierfgen in Luxemburg-Stad.Het blijkt een groot bord tuinbonen en aardappels in een heerlijke jus met bovenop een ferme plak gerookt varkensvlees. 

Zeer smakelijk, maar best heavy en bovendien nogal winters. Niet zo geschikt als recept voor een zomerzaterdag in de krant. Wäinzoossiss mat Moschterzooss wellicht? vraagt de ober. Worst in mosterdsaus. Beetje gewoontjes. Maar wacht, ik heb ook gehoord over een andere nationale lieveling, Kniddelen, hebben ze die ook? Jazeker, zegt de ober trots, ‘een soort Luxemburgse ravioli’. De klassieke versie is simpelweg met spek en boter, maar hier komt er ook een roomsaus bij. En er blijkt ook een vegetarische variant. Die wil ik allebei wel proberen. Vooraf gewaarschuwd dat de porties in dit restaurant enorm zijn, vraag ik of ik ook van allebei de helft mag bestellen. Dat mag. Vervolgens arriveren er toch doodleuk twee hele grote borden, waarvan de ober desgevraagd met een brede grijns bevestigt dat dit toch heus de kleine portie is.


Kniddelen lijken echter in de verste verte niet op ravioli. Ook niet op gnocchi. Het blijken levensgrote – ongevulde – bonken, à la Knödel, maar dan veel slordiger. En zijn ze nou van binnen niet helemaal gaar? Ik ben eerlijk gezegd niet meteen laaiend enthousiast, hooguit over de roomsaus. De vegetarische versie oogt fleurig dankzij wortel, peultjes en bloemkool, maar is nogal flauw. Je begrijpt meteen weer waarom alles met spekjes acuut lekker wordt.
Thuis probeer ik het na te maken, maar dan wel met zo klein mogelijke deegbonkjes. Ik combineer ze met tuinbonen en doperwten, allebei gemakshalve uit de vriezer. Plus spekjes, uiteraard. Met die worst in mosterdsaus in het achterhoofd, mag er ook een flinke lepel pittige mosterd door de saus. Nog wat munt uit eigen tuin erbij, voor een zonnig accent. Ik weet niet of de Luxemburgers me dit kwalijk gaan nemen, maar wij vonden het heerlijk zomers comfort food.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl