HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Libanon: fatteh

Geplaatst op 25/10/2023 door KokenmetKarin

‘Eén gerecht kan natuurlijk niet hè, bij die lunch haha, het is wel Libanees!’ reageert Merijn Tol als ik haar vraag voor aflevering twee van mijn wereldkeuken-zomerserie. De aanleiding is haar nieuwe kookboek Bijbel van de Libanese keuken. En inderdaad, al snel staat haar eettafel vol met kleurrijke schalen. Allemaal afkomstig uit een piepklein keukentje, dat van vloer tot plafond is volgestouwd met kookgerei, potten vol specerijen en andere ingrediënten.

Merijn schreef al meerdere kookboeken over de Arabisch Mediterrane keuken en bracht samen met collega Nadia Zerouali onder de naam Souq een eigen productenreeks op de markt. ‘Ik voel me heel erg thuis in het hele Midden-Oosten’, legt ze uit terwijl ze citroenen kneedt voor laymounada, geurige citroenlimonade, ‘maar in Libanon had ik meteen het gevoel alsof ik thuis ben. Van kinds af aan krijg ik al te horen doe een beetje rustig, niet zo enthousiast, maar daar is iederéén zo! Echt een eureka-moment.’ In de hele regio vind je veel dezelfde gerechten, vertelt ze, alleen is alles in Libanon veel rijker en verfijnder. Een klein land met een grootse keuken, maar ook met een donkere kant. Daarom wilde ze in het boek ook beslist een hoofdstuk opnemen over de geschiedenis, de burgeroorlog en de bevolkingssamenstelling. Gezien de zeventien verschillende geloofsgemeenschappen, vindt ze het zelf een beetje gek om dit boek een bijbel te noemen, maar dat is nu eenmaal het format van de uitgever. En, moet ze toegeven, het leuke daarvan is wel dat je als lezer zo een keuken goed kunt leren kennen, een soort stoomcursus.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl