HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Minder eten? Eet meer harde producten

Geplaatst op 22/10/2023 door fitnl

Wil je op een simpele manier afslanken? Eet dan meer harde producten! Onderzoekers van de universiteit van Singapore voerden een studie uit naar de textuur en het gevolg voor de calorie-inname. Hoe groot is het verschil?

Bij deze studie verzamelden ze vijftig proefpersonen die diverse maaltijden eten waaronder harde en zachte producten, maar ook onbewerkte en zwaar bewerkte voeding [1]. Denk hierbij aan een broccoli (onbewerkt hard) en banaan (onbewerkt zacht) en patat (bewerkt zacht) en gedroogde mango (bewerkt hard).

Hierbij werd gekeken hoeveel ze aten in grammen en calorieën. Het viel vervolgens op dat de deelnemers met harde voedingsproducten ruim 200 kcal minder aten. Verder blijkt dit effect zowel bij bewerkte als onbewerkte voeding op te treden. Echter, is het effect bij onbewerkte voeding groter. Kortom, onbewerkt hard lijkt het beste zijn als je zo weinig wil eten per maaltijd.

Hoe kan het dat je van harde producten minder eet?

Er zijn een aantal theorieën die mogelijk verklaren dat je minder kcal eet als je een harder product eet. Ten eerste duurt het kauwen langer en zit het daardoor langer in je mond. Hierdoor worden je smaakpapillen en speeksel langer blootgesteld aan voedingsstoffen en geeft dit een reactie richting het hersengebied.

Daarnaast is elke minuut die je langer kauwt handig om het moment van verzadiging dichterbij bij te brengen. Zoals je kunt zien in de onderstaande afbeelding kan dit gemiddeld 20-30 minuten op zich kan laten wachten na een maaltijd [2]. Kortom, hoe langzamer je eet, des te sneller je vol bent. Eerder onderzoek geeft zelfs aan dat je eetsnelheid door harde producten eet wel tot 85% kan vertragen [3].

Lees verder op www.fit.nl