HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Onderzoek: grotere kans op botbreuken als vegetarier?

Geplaatst op 24/10/2023 door fitnl

Heb je een grotere kans op botbreuken als vegetariër dan een vleeseter? Is dit iets om je zorgen over te maken als je meer plantaardig eet? Wat zegt een recente uitgebreide studie [1]?

De theorie

Het idee heerst dat je door een meer plantaardig voedingspatroon een tekort aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je FIT.nl langer volgt, weet je dat het mogelijk is om gezond en gevarieerd te eten als vega(n) door een aantal aanpassingen te maken.

Maar dit lukt (helaas) lang nog niet iedereen. Vaak door een gemis aan kennis, tijd of vaardigheden. We zien dan ook uit verschillende onderzoeken dat vegetariërs een lagere botmineraaldichtheid hebben dan vleeseters [2][3]. Dit percentage is klinisch significant, maar mogelijk in de praktijk verwaarloosbaar.

Waar moet je dan op letten? Verschillen tussen vleeseters en niet-vleeseters kunnen zich ontwikkelen in de consumptie van [1][4][5][6]:

  • eiwit,
  • calorieën,
  • ijzer,
  • vitamine D en als gevolg lager IGF-1,
  • vitamine B1,
  • vitamine B12.

De relatie tussen deze macro’s en micro’s en botbreuken is niet causaal. Toch is het raadzaam om er wel rekening mee te houden om zo gezond mogelijk te eten. We hebben niet voor niets de Schijf van 5.

Wat we wel duidelijk weten uit eerdere data is dat vegetariërs minder calorieën eten, maar ook minder vaak voldoen aan de eiwitinname van 0,75 g/kg lichaamsgewicht/dag voor volwassenen dan reguliere vleeseters (68,2% versus 85,2%) [7]. En een kleinere kans op een hogere eiwitinname van 1,2 g per kilogram lichaamsgewicht te bereiken (15,8% versus 33,6%) [8]. Dit kan helpen om leeftijdsgebonden bot- en spierverlies te verminderen [1]. Ander onderzoek lijkt weer aan te geven dat er geen directe relatie is tussen eiwitten en botbreuken [9]. Interessant, want indirect zou je dit wel verwachten.

Lees verder op www.fit.nl