HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Peru: gamba’s met miso

Geplaatst op 26/10/2023 door KokenmetKarin

In deel drie van deze lekkere wereldkeuken-zomerserie ga ik lunchen bij Katinka Lansink Dodero, dochter van een Nederlandse vader en een Peruaanse moeder. Ze schreef een kookboek over de Peruaans-Japanse fusionkeuken, Cocina Nikkei. Een unieke combinatie van Japanse verfijning en Peruaanse kleurrijke uitbundigheid met veel lokale ingrediënten en sausjes. Ontstaan dankzij de talloze Japanse immigranten die eind negentiende eeuw naar het Zuid-Amerikaanse Peru trokken. Na de afschaffing van de slavernij was er namelijk een groot tekort ontstaan aan plantagearbeiders en werd van overheidswege van alles in de strijd gegooid om buitenlandse gastarbeiders te trekken, zoals met fraaie slogans als ‘Leef vlak bij het strand in een land waar het nooit regent, verfrist door een zachte bries.’ Met grote culinaire gevolgen.

Katinka komt net uit haar werk gerend, maar heeft al van alles voorbereid. Terwijl ze een ijskoud glaasje chicha morada (limonade van paarse mais met ananas) inschenkt vertelt ze over het belang van lokale producten. Niet zomaar alles laten invliegen, in Nederland heb je namelijk ook prima aardappels, vis en quinoa. Haar moeder is haar grote voorbeeld. Die kookte vroeger thuis altijd Peruaans, maar omdat Peruaanse ingrediënten niet verkrijgbaar waren, deed ze dat met Nederlandse spullen. En juist omdat ze improviseerde met wat er wél was, heeft ze de liefde voor de keuken van Peru kunnen doorgeven aan Katinka en haar twee broers, waarvan er één een Peruaans restaurant runt, Nazka. Ze vraagt of ik de gyoza (Japanse ravioli) wil bakken. Die blijken gevuld met een onverwachts ingrediënt, namelijk eendenlever. Wel beslist een diervriendelijke variant, benadrukt ze. En zo gek is het trouwens niet, want in Peru wordt heel veel eend gegeten.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl