HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Zomerserie: Vietnamese vis

Geplaatst op 23/10/2023 door KokenmetKarin

Afgelopen zomer ging ik voor de krant op reis vanuit de luie leunstoel, hoog tijd om deze heerlijke serie nu ook op mijn blog in het zonnetje te zetten. Geen gezeul met koffers en tenten, niet in de file met de caravan of oeverloos in de rij op Schiphol, welnee, lekker thuis blijven en toch kriskras over de hele aardbol reizen. Hoe dan? Via kookboeken. Want er is geen betere manier om een land te leren kennen dan door eruit te koken. Zes afleveringen lang ging ik lunchen bij een collega-kookboekenschrijfster en zo neem ik je mee naar steeds een ander land. We beginnen in Vietnam, en dan volgt deze week elke dag een nieuwe aflevering, uiteraard ook met een bijpassend recept.

‘Ăn ăn’ betekent ‘Aan tafel!’ en dat is precies wat ik ga doen bij Mai Nguyễn, auteur van het gelijknamige Vietnamese kookboek. Ze ontvangt me in haar enorme keuken met dito eettafel in Leiden, waar ze ook kookworkshops geeft. In 1975 moest haar familie vluchten uit Vietnam en belandde uiteindelijk via de Filipijnen in Nederland. Mai was toen elf. ‘Soms was het ronduit ellendig’, bekent ze, ‘maar toch herinner ik me nu vooral de fijne dingen’. En die gaan heel vaak over samen eten.

Terwijl ik een pepertje snipper voor de dressing en zij een zoete aardappel in sliertjes raspt, vertelt ze hoe ze al vanaf haar zevende moest helpen in de keuken. Ook in Nederland, toen haar moeder loempia’s begon te verkopen op de markt was het vaak hard werken. Met haar eigen gezin woonde ze jarenlang in Singapore, Hongarije, Sierra Leone en Libanon, maar overal kookte ze vooral Aziatisch. ‘Toen mijn kinderen op kamers gingen en steeds opbelden met vragen over gerechten, begon ik kookvideo’s voor ze te maken.’ Veel jongeren in Vietnam kunnen volgens haar ook niet koken, maar dat komt omdat je daar overal op straat kunt eten, dat is veel goedkoper.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl