HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Stress: vriend of vijand?

Geplaatst op 14/11/2018 door NiceDay

Stress ervaren

Spanning of stress is een lichamelijke reactie op een mogelijk bedreigende situatie. Of je iets als stressvol ervaart, hangt af van hoe je een situatie inschat en hoe je ermee om gaat. Wat bij jou spanning oplevert, kan voor iemand anders het tegenovergestelde zijn.

Oorsprong en functie van stress

Wanneer je je in een voor jou spannende situatie begeeft, treden er in onze hersenen twee systemen in werking. Het eerste systeem wordt geactiveerd door het hormoon adrenaline en zorgt ervoor dat je lichaam klaar is om te reageren. Dit heet de ‘vecht-, vries- of vluchtreactie’. Dit systeem is zo afgesteld dat het eerder te vaak reageert dan te weinig, want 10 keer onnodig reageren, is evolutionair gezien beter dan 1 keer laks reageren. Vroeger kon laks reageren er namelijk toe leiden dat je ten prooi viel van een roofdier. Door de productie van adrenaline wordt het tweede systeem geactiveerd: de bijnieren produceren cortisol, ook wel bekend als het stresshormoon. Dit hormoon laat de bloedsuikerspiegel stijgen en zorgt ervoor dat de stofwisseling versnelt, zodat er meer energie vrijkomt om met stress om te gaan. Je kunt dan optimaal reageren.

Lees verder op www.HaveANiceDay.com