HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Wat is bruin vet en kan het je helpen bij het afslanken? Interview met Hoogleraar Patrick Rensen

Geplaatst op 07/11/2019 door fitnl


Wat is bruin vet? En wat voor functie heeft het in je lichaam?

Rensen: “Bij bruin vet denken veel mensen aan bitterballen en chocola. Maar het is ook een weefsel in ons lichaam.

We kennen allemaal het zogenaamde ‘wit vet’ dat zich in vetcellen rond het middel en de heupen bevindt die vooral bedoeld zijn om vet op te slaan. De functie van het bruine vet is heel anders: het verbrandt juist vet tot warmte om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

Pasgeborenen hebben veel van dit bruine vet omdat zij een relatief groot lichaamsoppervlak hebben, en via daar kan warmte aan de omgeving worden afgegeven. Daarbij zijn hun spieren nog niet voldoende ontwikkeld waardoor zij nog niet door rillen warmte kunnen genereren.

Algemeen werd aangenomen dat deze vorm van vet met het ouder worden verdwijnt. Maar onderzoekers hebben ongeveer 10 jaar geleden ontdekt dat het nog steeds aanwezig én actief is in volwassenen. Het bevindt zich strategisch boven de sleutelbeenderen en langs de aorta, zodat de warmte die het produceert efficiënt via het bloed kan worden rondgepompt door het lichaam.”

Lees verder op www.fit.nl