HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Welke verhouding van macronutriënten past bij mij?

Geplaatst op 05/11/2019 door fitnl


Wat zijn macronutriënten?

Macronutriënten voorzien ons lichaam van energie. Hiervan zijn drie vormen: vetten, eiwitten en koolhydraten. Het lichaam heeft veel deze voedingsstoffen nodig, vandaar de term macronutriënten.

Energiegebruik

Voordat je met de verdeling van macronutriënten aan de slag gaat, is het belangrijk om eerst wat meer kennis te hebben over de basisvoedingsleer.

Een handige manier om uit te leggen hoe het lichaam met energie omgaat is om je lijf te vergelijken met een motor. Die gebruikt energie, in de vorm van calorieën. In die motor gaat energie in (via voeding en drank) en energie uit (via beweging en lichamelijke processen). Het lichaam gebruikt deze energie voor het functioneren en dagelijkse bezigheden. Als je meer energie gebruikt dan je er instopt, val je af. Dit wordt ook wel een negatieve energiebalans genoemd.

De hoeveelheid energie wordt gemeten in KJ (kilojoule) en kcal (kilocalorieën). Een gezonde man heeft ongeveer 2500 kcal nodig op een dag, een vrouw 2000 kcal. De hoeveelheid energie je nodig hebt hang af van verschillende factoren.

Lees verder op www.fit.nl