HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Low carb of low fat: wat is beter?

Geplaatst op 13/11/2020 door fitnl

Er zijn twee soorten diëten die in de loop der jaren erg populair zijn gebleven: low carb en low fat. Oftewel de koolhydraatarme diëten en de vetarme diëten. Beide beloven ze hetzelfde: gewichtsafname en verbetering van je gezondheid. Maar wat is nu beter? Minder koolhydraten of minder vetten? Ik zocht het voor jullie uit. 

Wat beter is, is natuurlijk vooral afhankelijk van wat je doel is. Mogelijk is een van de twee diëten meer geschikt om af te vallen, maar minder geschikt voor je gezondheid. Daarom heb ik de diëten vergeleken op basis van verschillende onderdelen. Namelijk gewichtsverlies, gezondheid en mortaliteit.

Gewichtsverlies: low carb vs. low fat dieet

Stel dat je graag wilt afvallen. Kan je dan beter een koolhydraatarm of vetarmdieet volgen? Welk dieet zorgt ervoor dat je het meeste gewicht verliest? Er zijn veel onderzoeken gedaan naar dit onderwerp. Helaas spreken deze onderzoeken elkaar vaak tegen. Sommige onderzoeken geven aan dat je met een koolhydraatarm dieet het meeste gewicht verliest[1,2]. Terwijl andere onderzoeken een vetarm dieet als effectiever beoordelen [3,4] . En dan zijn er nog tal van onderzoeken die aangeven dat er geen verschil is [5-10].

Lees verder op www.fit.nl