HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

PCOS: wat is het en wat is de beste behandeling?

Geplaatst op 14/11/2020 door fitnl

De kans is groot dat je nog nooit van PCOS gehoord hebt, terwijl dit de meest voorkomende vruchtbaarheidsstoornis is onder vrouwen; zo’n 1 op de 10 vrouwen in de vruchtbare leeftijd zou eraan lijden. Ik ben er zelf tien jaar geleden mee gediagnosticeerd en merkte dat er bij artsen en online heel weinig informatie beschikbaar was over wat deze diagnose nu voor gevolgen zou hebben. Zelfs mijn eigen huisarts moest het googelen… Ik ben daarom de wetenschappelijke literatuur ingedoken om alles dat bekend is over PCOS op een rijtje te zetten. Wat is PCOS precies, en wat is de beste behandeling en het beste dieet als je PCOS hebt?

Misschien herken je de symptomen bij jezelf, en kun je aan de hand van dit artikel stappen ondernemen om een arts op te zoeken voor een diagnose, en je klachten te verminderen met de juiste behandeling en dieet voor jouw PCOS.

Wat is PCOS?

PCOS staat voor polycystic ovary syndrome, of in het Nederlands: polycysteus ovariumsyndroom. Zoals de naam al doet vermoeden, is er bij het syndroom PCOS sprake van meerdere cystes in de eierstokken. Dit zijn vochtblaasjes die soms wel meerdere centimeters in doorsnee kunnen zijn. Door de ophoping van deze cysten ontstaan vaak problemen met de vruchtbaarheid en menstruatieklachten. Bij een normale menstruatiecyclus van een vruchtbare vrouw rijpen deze blaasjes namelijk, waarna eentje knapt zodat een eicel aan haar reis naar de baarmoeder begint. Het knappen van zo’n blaasje is de ovulatie, oftewel eisprong. Heb je PCOS, dan blijft die eisprong, en dus de menstruatie, vaak uit. Dat zorgt er logischerwijs voor dat de vruchtbaarheid flink verminderd wordt. Veel vrouwen met PCOS hebben dan ook grote moeite om op natuurlijke wijze zwanger te worden, én te blijven; vrouwen met PCOS hebben een drie keer zo hoge kans op een miskraam [1]. 

Lees verder op www.fit.nl