HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Drinks

5 meest gestelde vragen over koffie

Geplaatst op 14/11/2022 door fitnl

Koffie, wie begint de dag niet met dit zwarte goud? Nederlanders drinken gemiddeld 400 ml (vrouwen) tot 550 ml (mannen) per dag [1]! Het valt mij op dat er veel vragen bestaan over koffie. Is het gezond voor je? En droogt koffie je niet uit? In dit artikel bespreek ik de meest voorkomende vragen over koffie. 

Is koffie gezond?

Of koffie gezond is, is afhankelijk van op welke manier deze is bereid: of deze met een filter is gezet of niet. Het filter kan namelijk de cholesterol verhogende stoffen cafestol en kahweol opvangen. Filterkoffie en koffie van koffiepads zijn voorbeelden van gefilterde koffie, evenals oploskoffie en automatenkoffie op basis van vloeibaar koffieconcentraat. Voorbeelden van ongefilterde koffie, wat een cholesterol verhogend effect kan hebben, zijn kookkoffie, cafetierekoffie, Griekse koffie en Turkse koffie. Daarnaast heb je koffie die in beide categorieën kan vallen zoals espresso en koffie uit koffieautomaten waarin de koffie vers gezet wordt [2].

Ongefilterde koffie kan het LDL-cholesterol verhogen, wat een risicofactor is voor hartziekten. Het gebruik van gefilterde koffie daarentegen hangt samen met een lager risico op coronaire hartziekten, beroerte en diabetes [2]. Het gebruik van 2-4 koppen koffie per dag hangt samen met een 10% lager risico op hartziekten en beroerte.

Lees verder op www.fit.nl