HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Glutenvrij eten; handig of pure noodzaak?

Geplaatst op 13/11/2022 door boostyourhealth

Een goede vriendin van mij heeft Coeliaki en het is voor haar noodzakelijk om glutenvrij te eten. Ik was dan ook verbaasd een verhaal te horen van een restaurant eigenaar die voor een vrouw tijdens een buffet geheel glutenvrij had gekookt, speciaal voor haar. Uiteindelijk at ze bij de desserts ook gewoon niet glutenvrij mee, terwijl die vrouw speciaal voor haar lang in de keuken stond. Het was dus niet noodzakelijk. Glutenvrij wordt ook vaak gegeten omdat het gezonder is, terwijl andere mensen extreem ziek worden als ze iets eten wat niet glutenvrij is. Worden hun dan nog wel serieus genomen? Lees verder en ik vertel je er alles over!

Wat is Coeliaki?

Coeliakie (spreek uit: seuliakíé) is een intolerantie voor gluten. Dat wil zeggen dat mensen met coeliakie gluten niet verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast is haver in Nederland vaak besmet met tarwe en het wordt daarom meestal ook niet verdragen door mensen met coeliakie. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm.

Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen. Dit veroorzaakt verschillende buikklachten.

Lees verder op www.boostyourhealth.nl