HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Gepolariseerd trainen; het 80-20 principe voor hardlopers

Geplaatst op 03/12/2016 door eatrunlove

Hoe ziet jouw trainingspraktijk er uit? Op basis waarvan bepaal je wat je gaat doen? Hoe vaak trainen, hoe hard en met welke duur? En met welk doel?

Dit zijn vragen die er toe doen voor hardlopers. Zowel voor de beginnende recreant als de meer gevorderde loper. Veel lopers doen namelijk maar wat.

Bijna alle lopers lopen te veel op een vlot of snel tempo. Daar word je niet sneller van, in tegendeel: je prestaties stagneren eerder en je loopt een grote kans op blessures. Door te veel van dezelfde vlotte trainingen prikkel je je lichaam namelijk niet meer en grote kans dat jet het overbelast.

Het basisprincipe van training

Van een training wordt je slechter maar met het daarop volgend herstel reageert het lichaam door zich te wapenen om de volgende keer dezelfde prikkel beter aan te kunnen. Dit principe geeft aan, dat het belangrijk is je lichaam te blijven prikkelen om beter getraind te worden.

Afwisseling in je trainingen is, zowel in intensiteit als in omvang, is (dus) erg belangrijk. Wat inmiddels duidelijk is, is dat een gepolariseerde trainingsaanpak heel goed werkt. Zowel voor beginnende als voor gevorderde lopers.

Lees verder op www.eatrunlove.nl