HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mama's

Mijn ervaring met wasbare luiers

Geplaatst op 11/12/2018 door eetpaleo

Al tijdens mijn zwangerschap riep ik fanatiek; wij gaan aan de wasbare luiers. Dat is lekker duurzaam (waarom leg ik je hieronder uit), goedkoper en ze zien er nog leuk uit ook. Totdat ik me daadwerkelijk ging verdiepen in de wereld van de wasbare luiers… Dat was een ander verhaal. Er bleken ineens allerlei verschillende systemen te zijn, waarvan ik geen idee had welke fijn zouden zijn in het gebruik. Tel daarbij op dat er heel erg veel leuke printjes te koop zijn, en krijgt spontaan een aanval van keuzestress.

Wat ik wél snel leerde, was dat pasgeboren baby’s vaak nog niet in de standaard maat wasbare luiers passen. En dat er weliswaar wasbare mini luiers te koop zijn, maar dat je dan daarna nog steeds een volledige set luiers in een grotere maat nodig zou hebben. Kostentechnisch leek me dat niet ideaal (al kun je op marktplaats prima een set tweedehands wasbare luiers op de kop tikken). Wij besloten te beginnen met ecologische wegwerpluiers om daarna rustig over te stappen op wasbaar, als de kleine wat groter zou zijn.

Leuk idee. Maar op het moment dat we werden geconfronteerd met de vele lekkages die dwars door rompers, broekjes, mijn eigen kleding en beddengoed heen gingen, begon ik wel even te twijfelen. Zijn wasbare luiers wel een goed idee? Nou, absoluut!

Waarom wasbare luiers?

Eerst eventjes wat statistieken. Wanneer ik benoem dat wasbare luiers beter voor het milieu zijn krijg ik meestal te horen; ‘ja maar je moet ze wel heel vaak wassen, en dat is ook niet goed voor het milieu’. Gelukkig valt de hoeveelheid extra was heel erg mee én wegen de voordelen voor het milieu daar nog steeds ruim tegen op.

Met wasbare luiers bespaar je:

  • 1 ton afval per kind
  • 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 dan wegwerpluiers (inclusief productie én het wassen)
  • 7 keer minder land
  • 6 bomen, per kind
  • 67 liter ruwe olie, per kind

Best indrukwekkend, toch!? Laat staan wanneer je ook nog van die speciale zakjes gebruikt om je wegwerpluiers in te verpakken (ik sta er echt van versteld dat er mensen zijn die iedere vieze luier in een individueel zakje verpakken).

Lees verder op EetPaleo.nl!