HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Fashion

Wat is duurzame mode?

Geplaatst op 10/12/2018 door eetpaleo

Via via kwam ik in contact met Chantal van webshop The Blind Spot. Jaren geleden had ik haar weleens gesproken, maar ik had geen flauw idee wat ze nu eigenlijk deed of dat haar interesses überhaupt bij duurzaamheid zouden liggen. Inmiddels weet ik wel beter! Chantal is eigenaresse van de prachtige webshop The Blind Spot, waar je de fijnste (en mooiste) duurzame mode kunt kopen. Gemaakt van duurzame materialen, waarbij de makers een eerlijk salaris hebben gehad. En geloof me wanneer ik zeg dat deze kledingstukken écht duurzaam zijn, want ze gaan ook nog eens lang mee.

Chantal vertelt je hieronder alles over duurzame mode; wat is het (en wat is het niet), hoe herken je het en waar vind je het. 

Duurzame mode; wat is het?

Er is een frisse wind waaiende door fashionland, die heet duurzaam. Er verschijnt ineens overal duurzame kleding. Prachtig, denk je in eerste instantie, maar hoe weet je nou zo zeker dat het duurzaam is? Voor heel veel consumenten is dat nog een lastig vraagstuk. Dat is ook niet zo gek, want het is een vrij onbekende stroming binnen de kleding industrie die nu haar opmars maakt. In deze blog help ik je hopelijk een stapje verder.

Mijn naam is Chantal Braam en ik ben de eigenaresse van The Blind Spot. Een duurzame kleding shop online. The Blind Spot staat voor de blinde vlekken binnen de kleding industrie, maar ook voor de blind vlek die jij (en ik tot voor kort) hebben als het gaat om duurzame mode. Wist jij dat de kleding industrie tot de op één na meest vervuilende industriën behoort? Of dat er 2700 liter water nodig is voor het maken van één katoenen t-shirt? Of 7000 liter voor één spijkerbroek? Best heftig als je je bedenkt dat er landen zijn waar schoon drinkwater schaars is…

Onder andere deze feiten hebben mij wakker geschud. Dit gebeurde al ergens in 2014, maar het duurde even voordat ik er naar ging handelen. Je garderobe omvormen naar een duurzame garderobe is een relatief lang proces, want je realiseert je namelijk ook dat je huidige kleding niet zomaar wilt wegdoen, want niet duurzaam! 

Ook ik ging hier zo naar kijken. Mijn garderobe werd belangrijker voor me en ik wilde investeren in een duurzame en eerlijke garderobe. Niet meer meedoen aan de hypes die de fast fashion merken creëren. Ik besloot dat ik zelf wilde bepalen wat er in mijn kast kwam en waar ik mijn geld aan uit gaf. Ik realiseerde me dat wanneer ik mijn geld ‘investeerde’ in een duurzaam kledingstuk dat het bijv. langer mooi bleef en ik er de wereld mee help.

Lees verder op EetPaleo.nl!