HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Drinks

Hoeveel water of vocht moet ik drinken per dag?

Geplaatst op 06/12/2019 door fitnl

Functies van water

Water is de voornaamste bouwstof van het menselijke lichaam; dat bestaat maar liefst voor 55% uit water. In de cellen bevindt zich water in de eiwitstructuren. Dit noemen we ook wel het ‘intracellulaire vocht’ en dit is in totaal ongeveer 20 liter. Het extracellulaire vocht is het water in de bloedvaten en tussen de cellen. Maar water is meer dan alleen een bouwstof. Het is ook een belangrijk onderdeel van de spijsverteringssappen, het helpt de lichaamstemperatuur op het juiste niveau te houden en het dient als transportmiddel van voedingsstoffen, afvalstoffen, elektrolyten en plasma-eiwitten. Mensen kunnen niet langer dan een paar dagen zonder water. Het lichaam waarschuwt het snelst voor tekorten van vocht, vaak met behulp van een dorstgevoel zodat iemand gaat drinken [3,4].

Hoeveel vocht moet je drinken per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht is minimaal 1,5 liter. De optimale hoeveelheid verschilt per persoon en is afhankelijk van:

  • Temperatuur en klimaat: een hoge omgevingstemperatuur en een lage luchtvochtigheid kunnen leiden tot vochtverlies, vaak onopgemerkt. Ouderen zijn vaak slachtoffer hiervan als zomers het erg warm wordt.

Lees verder op www.fit.nl