HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Is speciaal of duur zout gezonder?

Geplaatst op 07/12/2019 door fitnl

De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). Zout geeft smaak aan voeding, wekt de eetlust op en onttrekt vocht aan producten waardoor deze langer houdbaar worden. Zout wordt toegevoegd aan brood, snacks, kant-en-klare producten, vlees(waren), groenten uit blik en diepvriesmaaltijden. Daarnaast voegt men vaak zout toe aan de maaltijd en komt het voor in ons drinkwater [2]. Wanneer het gaat over de effecten van zout, betreft het vrijwel altijd de effecten van het onderdeel natrium, waar gram keukenzout 400 mg van bevat [3]. Meer weten over zout en het effect daarvan? Lees meer over zout in dit artikel.

De beloftes van Himalayazout en Keltisch zeezout

Te veel zout is ongezond. Toch wordt er vaak door fabrikanten en meerdere dieetgoeroes geopperd dat Himalayazout en Keltisch zeezout hartstikke gezond voor je zijn. Het zijn volgens hen de perfecte vervangers voor keukenzout omdat ze minder natrium bevatten en rijk zijn aan calcium, ijzer, magnesium, kalium en zink. Er wordt zelfs geadviseerd door webshops en food bloggers om een oplossing van water en Himalayazout of Keltisch zeezout te drinken. Deze zogenoemde ‘sole’ zou de perfecte manier zijn om mineralen binnen te krijgen. Dit is natuurlijk onzin en ongezond.

Lees verder op www.fit.nl