HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Kurkuma: ultiem gezond?

Geplaatst op 18/12/2020 door fitnl

Heb jij al kurkuma in je keukenkastje staan? Zo nee, dan is dit zeker het overwegen waard! Kurkumapoeder, ook wel geelwortel of turmeriek genoemd, is namelijk één van de gezondste specerijen. Het spul wordt allerlei gezondheidsbevorderende effecten toegedicht. Klopt alle gezondheidsclaims van deze specerij? Hoe gezond is kurkuma precies?

Wat is kurkuma en waar is het goed voor?

Het knalgele kurkuma is wat kerrie de gele kleur geeft. De specerij behoort tot de familie van het gezonde knolletje gember en wordt al eeuwen gebruikt in Azië; als verf, als smaakmaker, maar ook als medicijn. Zo wordt het daar bijvoorbeeld ingezet om wondjes sneller te laten helen, wat ondersteund wordt door onderzoek [1]. Terwijl de Aziaten al eeuwen door hebben dat kurkuma vele gezondheidsbevorderende effecten heeft, komt onderzoek naar dit stofje in het westen pas net op stoom. En dat laat veelbelovende resultaten zien. Lees hier waar kurkuma allemaal goed voor is.

Effecten van kurkuma

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van kurkuma, en de resultaten zijn absoluut veelbelovend te noemen. Meerdere onderzoeken laten zien dat de specerij helpt bij de remming van verschillende vormen van kanker, zoals maag-, huid- en alvleesklierkanker [2]. Voor knaagdieren is voor meer vormen van kanker al de werking aangetoond [3]. De lijst van aandoeningen waar kurkuma een effect op zou hebben, wordt steeds groter. Een greep: Alzheimer, diabetes (type 1 en 2), obesitas, allergieën, astma, AIDS en depressie [4,5,6]. Lees hieronder meer over de verschillende aandoeningen en gezondheidsaspecten waar onderzoek naar is gedaan.

Lees verder op www.fit.nl