HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Verschil tussen sekses qua spieropbouw en spierkracht?

Geplaatst op 13/12/2021 door feelgoodbyfood

Kun je als vrouw net zo veel en net zo snel spiermassa opbouwen als een man? Gelden er voor vrouwen andere trainingsprincipes voor de opbouw van spiermassa en spierkracht? Bijvoorbeeld meer trainingsvolume of een andere intensiteit? Je leest het in dit artikel.

Verschil tussen geslachten in spieropbouw

Het is misschien een open deur, maar de meeste onderzoeken bevestigen dat de gemiddelde man sterker is dan de gemiddelde vrouw [1-3]. Hiervoor zijn meerdere redenen. Ten eerste hebben vrouwen gemiddeld een kleiner frame. De botten van mannen zijn dikker en de verhouding van spier- en botmassa is gunstiger voor de gemiddelde man [4]. Daarnaast hebben vrouwen gemiddeld genomen een 8-10% hoger vetpercentage. Als je dit doorrekent kom je wat betreft vetvrije massa (waar spieren onder vallen) dan uit op tweederde van dat van een man [5]. Dit is een van de belangrijkste factoren waarom je een groter verschil ziet tussen de sekses bij oefeningen zoals de pull-ups, waarbij élke extra kilo vet telt ten opzichte van de vetvrije massa. Je moet als vrouw daardoor nou eenmaal harder werken om bij de prestaties van de mannen in de buurt te komen: een letterlijk en figuurlijk ijzeren plafond.

En dit is dan ook gelijk het belangrijkste verschil. Als je een man of vrouw 100% dezelfde verhouding zou geven qua spier- en vetmassa dan zouden hun prestaties waarschijnlijk voor 99% overeenkomen. Oftewel: spiermassa is de belangrijkste verklaring voor het verschil in prestaties tussen mannen en vrouwen.

Lees verder op www.feelgoodbyfood.nl