HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Wat is een gezond vetpercentage?

Geplaatst op 23/12/2022 door fitnl

Ben je nieuwsgierig naar je vetpercentage? Lees hier hoe je deze zelf berekent en bekijk wat een gezond vetpercentage is!

Wat is het vetpercentage?

Het vetpercentage geeft de hoeveelheid vet aan die opgeslagen ligt in je lichaam. Dit is je totale lichaamsgewicht minus de vetvrije massa (spieren, botten, water, pezen, weefsels, organen, et cetera). De hoeveelheid vet in je lichaam bestaat uit twee delen:

  • essentieel vet, wat je lichaam nodig heeft om te functioneren
  • niet-essentieel vet, wat opgeslagen wordt.

Wat is een gezond vetpercentage?

Vet is net zoals ons hart en longen een orgaan. Het dient niet alleen als isolatielaag om ons warm te houden, maar heeft ook verschillende andere functies. Zo voorziet het ons van energie en maakt het ook allerlei hormonen aan. Bijvoorbeeld hormonen die betrokken zijn bij het afremmen van onze eetlust. Bijvoorbeeld het verzadigingshormoon leptine. Een te hoog en laag vetpercentage is ongezond. Een te hoog vetpercentage zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes [1]. Dit geldt vooral voor mensen met een BMI van 25 en hoger in combinatie met een inactieve leefstijl.

Lees verder op www.fit.nl