HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Hoe effectief is een massage gun?

Geplaatst op 28/12/2023 door fitnl

Herstel je sneller door een massage gun? Wat doet zo’n apparaat met je kracht en lenigheid? Onderzoekers waren benieuwd en bundelden alle tot op heden gedane studies met een massage gun.

Idee van werking van een massage gun

Het idee van het effect van trilling op het herstel van je spieren is van alle tijden. De oude grieken gebruikten een trilzaag om de spieren beter te laten herstellen [1]. De verklaring die wetenschappers aandragen is dat er mogelijk een verbeterde bloedtoevoer is, bepaalde spieren tijdelijk meer ontspannen, het lichaam meer in een ready state komt en de rekcapaciteit groter wordt door neurale ontspanning. Dit laatste proces vindt ook plaats bij het gebruik van een foam roller.

Dit is de theorie, maar in hoeverre is daar bewijs voor?

Werkt het ook echt?

Portugese onderzoekers verzamelden 281 studies waarvan er elf voldoende kwaliteit hadden om te analyseren [1].

Lenigheid

Hieruit kwam naar voren dat het gebruik van een massage gun bij sommige spieren zoals de kuit leidt tot een grotere range of motion bij lenigheidstesten. Bij de hamstring werd dit echter niet gevonden. Kortom, het is nog niet duidelijk in hoeverre een massage gun bij elke spier zorgt voor een grotere range of motion.

Lees verder op www.fit.nl