HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Spierkracht opbouwen door alleen maar te rekken?

Geplaatst op 27/12/2023 door fitnl

Kun je door alleen te rekken extra spierkracht opbouwen? Een groep internationale onderzoekers zochten dit uit met rekoefeningen voor de borstspieren [1].

Sterker door te rekken?

Eerder onderzoek in de kuitspieren laat zien dat de spierkracht met 29% kan toenemen als mensen 10 weken rekoefeningen doen [2][3]. Waarom werkt dit zo goed vraag je je misschien af? Het idee is dat a) de spier weerstand (mechanische spanning) biedt tijdens de rekoefeningen en daardoor krachtiger wordt en mogelijk ook leidt tot een verhoogde spiereiwitsynthese, b) dat de spier gewend raakt aan een grotere range of motion en daardoor meer kracht kan generen, c) omdat er een soort placebo-effect ontstaat, d) omdat de op rek komt en de pezen en deelelementjes (tintine) uitgerekt en geactiveerd worden, e) of een combinatie van alle voorgaande punten.

De onderzoekers vroegen zich bij deze studie af hoe dit zit met de borstspieren. Word je sterker met de bench press als je alleen maar rekoefeningen doet?

Huidige onderzoek

De onderzoekers verzamelden 31 gezonde sporters en vroegen ze tien weken lang gedurende vijftien minuten drie verschillende rekoefeningen te doen. Wat bleek na tien weken uit de resultaten?

De groep die rekoefeningen deed, had in vergelijking met de controlegroep een relatieve toename van de 1RM kracht (7,4%) en schouder ROM (9,8%).

Lees verder op www.fit.nl