HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Witlof van Witteman

Geplaatst op 21/12/2023 door KokenmetKarin

In het boek Eten! (lees er hier meer over) vertelt Sylvia Witteman over de geweldige witlof met ham-kaas van haar oma: ‘zachte gestoofde lofjes, in malse plakken ham gerold, overgoten met een hartig-romige dikke kaassaus en in de oven gegratineerd tot er een bruin korstje op zat.’ En dat terwijl menigeen het gerecht vooral kent als een natte hap, waarbij de witlof dobbert in een laag water onderin de ovenschaal.

Zelf heb ik vooral beroerde herinneringen aan de versie van vriend Joop, die het te veel werk vond om de plastic velletjes tussen de plakjes ham vandaan te halen, dus die kwam je – gek genoeg ongesmolten – dan al etend steeds tegen tussen de kaassaus en de witlof. Yuk. Maar dit terzijde.

Toen Witteman eindelijk bedacht om haar oma eens te vragen hoe ze die witlof toch zo hemels kreeg, ‘was ze opeens dood, en nam het lofgeheim mee in haar graf’. Maar zo gemakkelijk liet ze zich niet uit het veld slaan. Ze probeerde het gewoon net zo lang tot het wél lukte om dat recept te evenaren. Want wat blijkt? Volgens haar moet je witlof vooral niet eerst gaarkoken in water, ‘ook al staat in alle kookboeken van wél’, maar dat is een aperte lofleugen. Je moet witlof namelijk smoren in BOTER. Dus dat gaan we meteen doen.

Wel op tijd beginnen, want dit recept is weliswaar niet moeilijk en je hoeft ook niet bijzonder veel handelingen te verrichten, maar het duurt alles bij elkaar wel zeker een uur.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl